Списък с необходимите продукти:
1бр. малко прасенце 5-6 кг. + вътрешностите
1бр. кисела зелка (може и прясна)
1.5 ч.ч ориз
2-3 глави кромид лук; 2-3 скилидки чесън
10-15 броя кестени (може и орехи или гъби)
1 лимон и няколко маслини (ако зелето е прясно)
Чисто бутер масло
целина,чубрица,черен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измивате добре вътрешностите, попарвате ги с вряла вода, нарязвате ги и ги задушавате със ситно накълцан лук, мазнина и сол.Добавяте ситно нарязаното зеле, като омекне слагате ориза, кестените /орехите или гъбите/, червения и черния пипер и целина.
Заливате с малко водица, за да набъбне ориза и сваляте от огъня Почистеното и измито прасенце посолявате отвън и отвътре, намазвате само отвътре с малко червен и черен пипер, магданоз чисто масло и лимонов сок. Напълнете коремчето със смес от разтопено масло, мед, вино и малко канела, поставяте в тава върху кръстосани лозови или вишневи пръчки, наливате вода и го благославяте.
В устата на прасенцето слагате лимон, а в дупцето -маслинка! Набождате тук-таме кожичката с остра вилица ,шпиковате с чесън и печете на умерена фурна, като поливате със соса от тавичката!
Добър апетит!
Екипът на Антола