РЕЦЕПТИ

Печен свински джолан


Списък с необходимите продукти:
Пресен розмарин
Прясна мащерка
1бр. свински джолан
3бр. скилидки чесън
1бр. морков, нарязан на средни кръгчета
1/2 глава лук, накълцана на ситно
1 чаша бяло вино
зехтин
25гр масло

Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Загрейте фурната на 200ºC.
Стъпка 2: Смесете маслото с мащерката и го разбийте с пасатор
Стъпка 3: С малък нож направете джоб между месото и костта на джолана и разпределете маслото.
Стъпка 4: Откъснете парче фолио, сложете чесъна, моркова и малко зехтин на всяко и увийте джолана /наръсен с розмарин и мащерка/ със зеленчука. Във образувалата се кесия налейте бяло вино и увийте фолиото добре около кокала.
Стъпка 5: Сложете джолана в тавичка с кокала нагоре и печете около 2.5 часа или докато прецените, че месото е готово.
Горчица, хрян, голяма бира и приятели са необходимото допълнение към ястието.


Добър апетит!
Екипът на Антола

Пълнено прасенце


Списък с необходимите продукти:
1бр. малко прасенце 5-6 кг. + вътрешностите
1бр. кисела зелка (може и прясна)
1.5 ч.ч ориз
2-3 глави кромид лук; 2-3 скилидки чесън
10-15 броя кестени (може и орехи или гъби)
1 лимон и няколко маслини (ако зелето е прясно)
Чисто бутер масло
целина,чубрица,черен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне:
Измивате добре вътрешностите, попарвате ги с вряла вода, нарязвате ги и ги задушавате със ситно накълцан лук, мазнина и сол.Добавяте ситно нарязаното зеле, като омекне слагате ориза, кестените /орехите или гъбите/, червения и черния пипер и целина.

Заливате с малко водица, за да набъбне ориза и сваляте от огъня Почистеното и измито прасенце посолявате отвън и отвътре, намазвате само отвътре с малко червен и черен пипер, магданоз чисто масло и лимонов сок. Напълнете коремчето със смес от разтопено масло, мед, вино и малко канела, поставяте в тава върху кръстосани лозови или вишневи пръчки, наливате вода и го благославяте.

В устата на прасенцето слагате лимон, а в дупцето -маслинка! Набождате тук-таме кожичката с остра вилица ,шпиковате с чесън и печете на умерена фурна, като поливате със соса от тавичката!



Добър апетит!
Екипът на Антола

Телешки стек Антола


Списък с необходимите продукти:
1/2кг. телешко бон филе (за 4 порции)
2-3 глави кромид лук
200гр. гъби печурки
1 малка опаковка 1/2кг бутер тесто
0.500л.прясно мляко
1 яйце
магданоз
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Предварително накисвате месото в прясното мляко за около 1 час. Телешкото бон филе печете на силна скара за около 6-7 минути от двете страни, до готовност. Лукът и гъбите нарязвате на дребно и задушавате с 1 с.л. олио и малко вода, като ги овкусявате със сол, черен пипер, магданоз. След това месото увивате в бутер тестото, разделено на 4 порции, като преди това слагате плънката от лука и гъбите. Бутер тестото намазвате с разбития жълтък и разрязвате леко с ножа тестото. Печете 15 минути при температура 220градуса, в предварително загрята фурна. Сервирате със зеленчуци на скара.

Бутилка бяло вино и добрата компания са задължителни.


Добър апетит!
Екипът на Антола